DZIKIE KOTY RYCZĄCE

        Koty należą do jednej rodziny kotowatych wraz ze żbikiem, rysiem czy tygrysem. Największe dzikie kotowate zaliczają się do grona najpotężniejszych drapieżców na ziemi. Rywalizować z nimi mogą tylko tak potężne zwierzęta, jak niektóre gatunki niedźwiedzi. Występują we wszystkich strefach klimatycznych i na wszystkich kontynentach poza Australią i Antarktydą.

             Systematyka kotowatych nie jest jednoznaczna. Niektórzy systematycy do rodziny kotowatych zaliczają dwie podrodziny: małe koty (Felinae) i wielkie koty – pantery (Pantherinae). Część systematyków wydziela jeszcze podrodzinę gepardów (Acinonychinae). Wielkie koty, ze względu na szczególną budowę kości gnykowej, mogą ryczeć, nie mogą natomiast mruczeć. Charakterystyczna jest też dla nich okrągła źrenica.

            Przedstawicielami wielkich kotów są tygrys, lew, lampart, irbis, pantera marmurkowa (mglista) i jaguar.

Tygrys Panthera tigris

Tygrys jest największym przedstawicielem rodziny kotowatych. Występuje w lasach od Syberii do Bali i Jawy. Charakteryzuje go masywny tułów i silne kończyny. Osiąga do 2 m długości i powyżej 90 cm wysokości. Największe z tygrysów mogą osiągać wagę przekraczającą 300kg. W azjatyckiej dżungli potrafią zaatakować nawet małego słonia. Samce i samice wyglądają jednakowo. Ich sierść ma barwę od pomarańczowej do ochry i zawsze widnieje na niej rysunek złożony z ciemnych pręg o bardzo różnorodnym wzorze. Podgatunki występujące na północy są zwykle większe i mają jaśniejszą barwę. Można wyróżnić tu tygrysa białego. To szlachetnie wyglądające zwierzę o białym futrze z czarnymi pręgami jest najpiękniejszym przedstawicielem tygrysów. Większość podgatunków tygrysa jest obecnie bardzo rzadka. Podgatunki takie jak tygrys balijski i tygrys jawajski zostały prawdopodobnie wytępione.

Tygrysy są nocnymi, płochliwymi zwierzętami. Z osobnikami swojego gatunku żyją zwykle w dobrych stosunkach, jednak przeważnie wiodą samotniczy tryb życia. Samce i samice przebywają ze sobą tylko przez kilka dni okresu godowego. Po trwającej 103 – 105 dni ciąży samica rodzi 2 lub 3 młode, które przez kilka lat pozostają z matką.

Poruszają się bardzo zgrabnie i z dużym wdziękiem. Choć zazwyczaj przebywają na ziemi, to potrafią również wspinać się na drzewa. W pogoni za ofiarą mogą rozwinąć bardzo dużą prędkość. Polują głównie na jelenie, dziki, bawoły i inne ssaki.

Lew Panthera leo

Lew niewiele ustępujące rozmiarami tygrysom lwy są postrachem afrykańskiej sawanny. Występują także w Indiach, a dawniej rozpowszechnione były w Azji i na południu Europy. Lew osiąga do dwóch metrów długości i do metra wysokości. Jest wspaniałym, potężnie zbudowanym zwierzęciem, o dużej głowie, silnych kończynach i długim ogonie, który jest zakończony chwostem, czyli pękiem długich włosów, w którym ukryty jest rogowy kolec. Samce mają pofałdowaną grzywę na szyi, głowie i piersi, są większe od samic. Umaszczenie ciała lwów waha się od żółtawobrązowego do czerwonawobrązowego. Grzywa ma kolor od jasnożółtego do prawie czarnego. Niezwykle rzadko występuje biały lew, który pokryty jest futrem w kolorze dodającej elegancji bieli, co niestety utrudnia mu często polowanie i ze względu na to znacznie trudniej mu przetrwać na sawannie niż płowo umaszczonym krewniakom.

            Lwy polują głównie w ciągu dnia, na niektórych terenach także nocą. Ich ofiarami padają ssaki takie jak zebry, gazele, antylopy, a także mniejsze zwierzęta i ptaki. Większe ofiary, takie jak żyrafy i bawoły mogą atakować i zabijać w grupie. Zwykle myśliwymi są lwice, które polują najczęściej grupowo.Na czekające w zasadzce samice zwierzyna jest naganiana przez inne uczestniczki łowów. Lwice podkradają się do upatrzonej ofiary i następnie dokonują szybkiego, krótkiego ataku. Uśmiercają ofiarę chwytając za gardło lub kark.

            Lwy, w przeciwieństwie do większości kotowatych, żyją w grupach, które składają się najczęściej z trzech dorosłych samców i około 15 samic z młodymi. Bronią swojego terytorium przed wszelkimi intruzami, a przede wszystkim przed innymi samcami tego gatunku. Istnieją również grupy złożone z samych młodych samców. Lew potrafi spędzić 20 do 24 godzin na dobę po prostu odpoczywając.

Rozmnażanie tego gatunku związane jest z określoną porą roku. Ciąża trwa od 102 do 113 dni. Samica rodzi od jednego do sześciu młodych. Lwiątka odżywiają się mlekiem matki przez sześć miesięcy, chociaż już po trzech miesiącach same zaczynają polować na małe zwierzęta. Gdy stado udaje się na polowanie to młode pozostają pod kuratelą jednej lub dwóch dorosłych samic. Dopiero do upolowanej zdobyczy lwica zaprowadza młode. Od czwartego miesiąca życia lwiątka towarzyszą wszędzie matce, także na polowaniu. W wieku osiemnastu miesięcy młode są już dojrzałe płciowo. W tym wieku samce są wyrzucane z grupy. Przez jakiś czas mogą wieść samotniczy tryb życia. Potem tworzą lub zdobywają w walce własną grupę samic.

Lampart (pantera, leopard) Panthera pardus

Mniejsze od tygrysów i lwów lamparty często wciągają swoje ofiary na drzewa. Lamparty występują od pustyń po lasy i od nizin po góry w całej Afryce i w Azji od Azji Mniejszej i Bliskiego Wschodu po Koreę, Sri Lankę i Jawę. Lamparty osiągają do 1,9 m długości i do 1,4 m wysokości. Obecnie występują tylko w kilku częściach pierwotnego terenu występowania. Niektóre z podgatunków lamparta już wyginęły, a inne należą do zagrożonych. Są to zgrabne, pełne wdzięku i silne zwierzęta. Mają wydłużone ciało i stosunkowo krótkie nogi. W przeważającej większości ubarwione są czerwonobrązowo lub żółtawoszaro i pokryte charakterystycznymi, rozetkowymi plamami w kolorze czarnym. Melanistyczna odmiana lamparta – czarna pantera, spotykana jest dużo rzadziej od tych pokrytych wzorzystymi plamami przedstawicieli gatunku. Nie różni się od nich niczym poza barwą sierści.

Lamparty żyją zazwyczaj samotnie. Samica, w regularnych odstępach czasu wchodzi w okres rui. W tym okresie samce mogą toczyć walki o zdolną do rozrodu samicę. Okres ciąży trwa u lamparcic od 90 do 112 dni. Po tym okresie samica rodzi 2 lub 3 młode, zwykle w skalnej rozpadlinie, gąszczu roślin lub w starym pniu drzewa. Młode samica karmi mlekiem przez trzy miesiące.  Po tym okresie samica samotnie poluje, zdobycz ukrywa i przyprowadza do niej młode. Starsze lamparcięta czasem też same polują na mniejsze ofiary, takie jak owady. Lamparty stają się samodzielne po upływie 18 – 24 miesięcy

Zwierzęta te polują głównie nocą, zwykle na zwierzęta dochodzące do rozmiarów antylopy. Łowią również małpy, przede wszystkim młode pawiany, ptaki, ryby, węże oraz bydło domowe. Niekiedy zadawalają się też padliną. Większą zdobycz zdarza im się wciągać na drzewo i tam posilać się w spokoju. Potrafią wspinać się na drzewa i lubią wygrzewać się w promieniach słońca leżąc na konarach. Są niezłymi pływakami. Cechuje je niezwykle ostry słuch i dobrze rozwinięty wzrok i węch.

Pantera mglista (pantera szara) Neofelis nebulosa

Pantera mglistajest pokryta niezwykłym, wzorzystym futrem. Szczyci się najdłuższymi kłami ze wszystkich kotowatych. Występuje w Nepalu, południowych Chinach, Tajwanie, Indochinach, na Sumatrze i Borneo.

 Pantera mglista bardzo rzadka i płochliwa, ma długi ogon, krótkie kończyny i wydłużony tułów. Osiąga do 106cm długości i do 91 cm wysokości. Doskonale wspina się na drzewa, z których skacze na swoje ofiary. Poluje też tropiąc i skradając się do zwierząt po powierzchni. Najczęstszymi ofiarami pantery mglistej są dziki, małpy, młode jelenie, bydło domowe i ptaki. Zabija jednym ugryzieniem swoich niezwykle długich kłów.

Ciąża u tego gatunku trwa 86- 92 dni. Po tym okresie samica wydaje na świat od jednego do pięciu młodych.

Jaguar Panthera onca

Jaguary to najwięksi przedstawiciele rodziny kotowatych w Ameryce Południowej. Występują w Ameryce Południowej i Środkowej oraz w północnym Meksyku i na południowym zachodzie Stanów Zjednoczonych. Osiągają do 1,8 m długości i do 90 cm wysokości. Jaguar to zwierzę o silnie zbudowanej klatce piersiowej i mocnych, masywnych kończynach. Umaszczenie jaguarów waha się od jasnożółtego do czerwonobrązowego, z bardzo charakterystycznymi, ciemnymi plamami.

            Drapieżniki te wiodą zwykle samotny tryb życia, a w okresie godowym samice i samce pozostają razem przez kilka tygodni. Ciąża trwa 93 – 105 dni. Samica rodzi od 1 do 4 młodych. Gniazdo zwykle ukryte jest wśród gęstej roślinności, rozpadlinie skalnej, jamie w urwistym brzegu rzeki. Samica zaciekle broni potomstwa nawet przed ich własnym ojcem.

            Jaguar doskonale wspina się po drzewach i dobrze pływa. Podobnie, jak lew, może rozwijać dużą prędkość, ale tylko na krótkich dystansach. Dlatego, aby skutecznie zaatakować, musi podkradać się do upatrzonej ofiary na niewielką odległość. Jaguary polują głównie na kapibary, pekari, jelenie, wydry, małe gryzonie, ptaki, żółwie i ryby.  Widywano też jaguary, które w Amazonii pokonywały kajmany i anakondy.

Irbis (pantera śnieżna) Uncia uncia

Irbisy żyją w Pakistanie, Afganistanie aż po południowe tereny byłego ZSRR, Himalaje, a na wschód do Chin. Latem żyją na górskich łąkach, powyżej górnej granicy lasu, pomiędzy lodowcami i polami śnieżnymi. Zimą zwierzęta te schodzą w strefę lasu i zarośli na wysokość około 2000 m n.p.m.

Są silnymi, zgrabnymi zwierzętami. Samice przebywają niekiedy w towarzystwie młodych, ale poza tym irbisy są samotnikami przemierzającymi swoje terytoria łowieckie. Z łatwością przeskakują nawet szerokie rozpadliny skalne. Aktywne są przede wszystkim wczesnym rankiem i późnym popołudniem. Polują na koziorożce, dziki, gryzonie, zające i gniazdujące na ziemi ptaki, takie jak kuropatwy i bażanty. Zdarza się, że w zimie atakują zwierzęta domowe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *